početnaenglish
   
   
   
 


Povijest tvrtke

Onog trenutka kad je čovjek, prestavši biti nomadom, osjetio potrebu za stalnim boravištem, skloništem od lošeg vremena, počeo otkrivati tajne gradnje, nastaju djela ljudske civilizacije, kojima se divimo i danas. Zamjenjujući blato drvetom, drvo opekom, opeku kamenom, kamen mramorom, čovjek graditelj postaje graditelj umjetnik.

Prije sedamnaest stoljeća, nedaleko od Salone, podignuta je najznačajnija građevina ovog dijela Europe - Dioklecijanova palača iz koje nastaje jedinstveni grad podno Marjana i kraljevskog Sustipana - grad Split.
Upravo ovdje, u Splitu, među Dioklecijanovim kamenom, počinje priča o graditeljskoj tvrtki LAVČEVIĆ, osnovanoj 1948.godine. Od svojih početaka do danas, lista izgrađenih objekata rasla je velikom brzinom i od ove tvrtke stvorila jednog od najvećih graditelja u zemlji. Iako utemeljeno za potrebe visokogradnje, uskoro izvodi objekte u niskogradnji, kao i pomorske objekte.

U godinama velike stambene izgradnje kada su, pod naletom novih vremena, carski zidovi "pucali", a Split se širio nezamislivom brzinom, kapacitetom LAVČEVIĆA izrastaju naselja Sućidar, Bol, Split III, Visoka, Pujanke, Žnjan.


Ulica Henrika Znidaršića, SPLIT                           Ulica Dinka Šimunovuća, SPLIT

Snažan naglasak na turizmu otvara potrebu za bogatom turističkom izgradnjom i u kratkom vremenu nastaju brojni hoteli, apartmanska naselja po cijeloj dužini Jadrana, na gotovo svim otocima. Cijelo hotelsko naselje Zlatni rat u Bolu na Braču, mnogi hoteli po Hvaru i Korčuli, obogatili su turističku ponudu. Izvan granica zemlje, posebno su atraktivni hoteli Forum i Panorama u Pragu sa stotinama hotelskih kreveta. U samom Splitu, za potrebe XV Europskog prvenstva u atletici 1990.g , gradi se u rekordnih šest mjeseci prekrasan hotel Split i danas među vodećima za smještaj stranih gostiju.


Hotel Split, SPLIT                                                  Apartmani Orašac, DUBROVNIK

Neposredno uz Split, gradi se hotel Lav i apartmansko naselje Lavica, kao i hotel s apartmanima Medena, hoteli u Dubrovačkom području, posebno u Orašcu, kao i Makarska rivijera.

Nezaobilazan dio djelovanja svakako čini izgradnja javnih objekata, jer je izgrađen cijeli niz bolnica, škola, vrtića, ambulanti. Montažni elementi za gradski stadion u Poljudu donijeli su značajnu orijentaciju novom načinu gradnje. Ipak, adaptacija gotovo potpuno izgorenog HNK u Splitu, poseban je pečat specifičnom graditeljstvu i uz mnoge teškoće, u godinu i po kazalištu je vraćen izvorni izgled.


Obnovljena zgrada HNK, SPLIT                           Klinički bolnički centar, SPLIT

Davni počeci pedesetih godina posebno su bili izraženi kroz industrijsku izgradnju, od čega tri tvornice betona, nekoliko brodogradilišta, bazeni s lukobranima čine građevinski zahtjevne, ali manje atraktivne objekte.


AD plastik, SOLIN                                                 Tvornica cementa, KAŠTEL SUĆURAC

Danas, LAVČEVIĆ djeluje u okviru grupacije MONTMONTAŽA-GROUP iz Zagreba, većinskog vlasnika MONTMONTAŽA d.d. Zagreb, na tržište izlazi nudeći poslove klasičnog građenja, projektiranja, montažne izgradnje, ali i realizaciju objekata po sistemu "ključ u ruke".

Poštivajući tradiciju grada Splita u kojem je nastao i živi, podržava kulturna i sportska zbivanja, ostajući pri svom motu: tradicija i kvalitet u jednom imenu.

Vrh stranice

 
       
   
Sva prava pridržana © Lavčević d.d. Split 2005 - 2008 POČETNA I POVIJEST TVRTKE I STRUKTURA I DJELATNOSTI I REFERENCE